Németh Orsolya

Posztszovjet non-fiction

A volt Szovjetunió országai és a lengyel tényirodalom

Hegyi-Karabah, Abházia, Azerbajdzsán, Örményország, Csecsen- és Ingusföld, Kirgizisztán, Jakutföld, Ukrajna, Fehéroroszország – csak hogy néhányat említsünk abból a számos országból, amelyek a Szovjetunió 1991-es felbomlása után váltak önálló államokká, és amelyekben számtalan különböző nép él. Kevés kivételtől eltekintve olyan országokról beszélünk, amelyek nem feltétlenül képezik részét a (közép-)európai ember mentális térképének. Felkeltették viszont a lengyel tényirodalom jó néhány képviselőjének az érdeklődését, így az ő közvetítésükkel sok mindent megtudhatunk ezekről a sokszor egzotikusnak ható országokról, népekről, kultúrákról.

Rendelje meg most  

"Németh Orsolya egyszerre üt két legyet, mutatja be a lengyel tényirodalmat és az általuk bemutatott országokat. Szisztematikusan végigveszi ezt a világnak kicsi, birodalomnak óriási posztszovjet régiót. Babonaságokat és berögződött véleményeket oszlat el. Ismereteket közöl, gondolkodni segít, ön- és lengyelmegértésre ösztönöz, oroszanalízisre biztat, Közép-Ázsiába és a Kaukázusba kalauzol, műfaji határterületeken kóborol”                             

Részlet az utószóból

NÉMETH ORSOLYA (1982) (1953)

Polonista, irodalomtörténész, műfordító. Fő kutatási területe a rendszerváltás utáni lengyel tényirodalom és a posztkolonializmus posztszovjet változata. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerzett doktori (PhD) fokozatot, az egyetem Lengyel Tanszékének oktatója, a Szláv TeXtus kulturális portál főszerkesztője. Számos fordítása, kritikája és tanulmánya jelent-jelenik meg kulturális és társadalmi folyóiratokban, hetilapokban, tanulmánykötetekben. Több önálló kötetet fordított lengyelről magyarra. Jelen monográfiája a doktori disszertációja alapján készült.