Anne Applebaum

Kelet és Nyugat között

Európa határvidékén

A műben leírt térség, a Balti-tengertől a Fekete-tengerig tartó határvidék választja el Európát Oroszországtól. Erről a Tengerközről tudunk a legkevesebbet, mert ez már nem tartozik bele a jól ismert Közép-Európába. Ideális utazó kalauzol minket az ismeretlen tájakon, aki kitűnően eligazodik a Szovjetunió felbomlását követő bonyolult politikai folyamatokban. A lengyel kultúra kiváló ismerője, az orosz és szovjet történelem nemzetközi hírű szakértője, aki képes belülről láttatni e népek történelmét, megvilágítani, miben közösek és miben ellentétesek az érdekeik.

Rendelje meg most  

„A Kelet és Nyugat között a kommunista kaland utáni első lépésekről, az újrakezdés másnapos bódultságáról szól, múltjukvesztett városokról és falvakról, múltjukvesztett emberekről és használhatatlanná vált eszmékről, meg a „demokratizálódásról” és a „nacionalizmus” feléledéséről – és egy fiatal, elsőkönyves történész-íróról, aki vette a bátorságot, hogy szemügyre vegye az összeomló Szovjetunió nyugati részét, a bizonytalan, a kívülálló számára szinte alig érthető mikrovilágot, ahol sok évtizedes stagnálás és kényszerű semmittevés után újraindul az élet.”

Részlet Muszatics Péter utószavából

Anne Applebaum (1964)

amerikai történész és újságíró, fő érdeklődési és kutatási területe Kelet- és Közép-Európa. Annak idején a The Economist magazin munkatársaként tudósított a kommunista rendszer összeomlásáról. A Gulag története című, magyarul is olvasható könyvéért Pulitzer-díjat kapott; másik Magyarországon is megjelent műve, A Vasfüggöny – Kelet-Európa megtörése 1944–1956 is számos elismerésben részesült. 2010-ben Petőfi díjat kapott a kelet-közép-európai szabadság és demokrácia előmozdításáért tett erőfeszítéseiért.

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE! Új könyvek, események, akciók - semmi spam!
Használati feltételek